Truckutbildning i Malmö via MGB Truck

För att få jobb inom lager- och logistikbranschen är truckkort nästan alltid ett krav. Malmö och dess närhet till Europa gör att det är en populär plats för just lager- och logistikfirmor och för den som gått en truckutbildning finns goda chanser till jobb. Nedan finns mer att läsa om hur en sådan går till, där informationen är hämtad från utbildaren MBG Truck.

Att gå en truckutbildning i Malmö via MGB Truck

Den som känner sig sugen på ett jobb som truckförare finns möjlighet att gå en truckutbildning via utbildaren MBG Truck. Företaget erbjuder truckutbildning i Malmö men även i Stockholm, Göteborg, Örebro, Västerås och Norrköping. Utbildningen går till på samma sätt oavsett stad och sker i följande steg:

 • Bokning – För att gå en truckutbildning i Malmö via MGB Truck finns lediga tider att hitta direkt på hemsidan. Kursstarterna sker löpande varje vecka och bokningen görs snabbt och lätt direkt på nätet.
 • Övningskörning – När datumet för utbildningen är kommen sker den första delen på plats hos MGB Truck. Den här delen är en praktisk del som innefattar övningskörning. Deltagarna får lära sig att manövrera och hantera en truck på ett säkert sätt under en hel dag. Erfarna och kunniga instruktörer finns på plats genom hela det här momentet.
 • Teori – Teoridelen sker på distans och allt kursmaterial ingår i priset. Deltagarna bestämmer själva tempot och det finns ingen tidsbegränsning för när teoridelen måste vara avklarad.
 • Kortet skickas ut – När båda delarna är godkända skickas truckkortet hem med posten.

Denna truckutbildning ger behörighet till 9 olika trycktyper – A 1–4, B 1–4 samt D 1. Dessa är dom vanligaste behörigheterna som arbetsgivare efterfrågar när tjänster för truckförare annonseras ut. MGB Truck erbjuder fast pris och prisgaranti och det går att betala med både kort, Swish och delbetalning via faktura. I priset ingår som sagt allt kursmaterial och även ”omprov” om någon av delarna skulle underkännas. I priset ingår även körgaranti, vilket garanterar deltagarna extra övningskörning med truckarna om behovet för det skulle finnas.

Goda chanser till jobb inom lager- och logistik

Malmö och dess närhet till Europa gör att många lager- och logistikföretag håller till där. Behovet av truckförare finns i princip alltid och det finns goda chanser till jobb efter avklarad truckutbildning.

5 anledningar att investera i en LED ramp

Det finns många bilar med bristande belysning – speciellt när vintermörkret faller på. Det är dock enkelt att åtgärda, genom att montera en LED ramp. Det ger extra belysning och det finns flera modeller och varianter att välja bland, kort och gott något för alla behov. Dessutom finns flera andra skäl att skaffa en – läs mer om dessa här.

En LED ramp ger ett bättre och jämnare ljus

En av fördelarna och troligen också en stor anledning till att många väljer att montera en LED ramp på bilen är för att det ger ett bättre ljus. Det finns dessutom ramper som ger olika slags ljus och dom kallas enligt följande:

 • Spot – ljus med extra lång räckvidd
 • Fjärr – ger en extra bred ljusbild
 • Euro – ger en halvlång ljusbild samt viss spridning mot sidorna

Vid val av LED ramp kan det alltså vara värt att fundera på vilka typer av vägar som bilen körs mest på. Är det mest motorvägar och raksträckor är Spot ett bra alternativ. Används bilen på kurviga landsvägar kan Fjärr eller Euro vara bättre. Det finns flera märken som erbjuder olika modeller och storlekar och det kan vara bra att se över utbudet innan ett köp.

Ökar säkerheten

En bättre ljusbild ger även en ökad säkerhet. Med bra lysen på bilen går det att minimera risken för olyckor, till exempel viltolyckor, som annars är vanligt förekommande i mörker. Faror kan kort och gott upptäckas snabbare och dessutom ger det en ökad körkomfort.

Snygg detalj på bilen

LED ramper har en diskret men modern och stilren design. Till skillnad från stora och klumpiga extraljus, som var vanliga för ett par år sedan, kan en ramp i stället bli en riktigt snygg detalj på bilen.

Lång hållbarhet

LED belysning har en lång hållbarhet så vid montering av en LED ramp går det att känna sig relativt säker på att lamporna kommer lysa länge. LED är dessutom energisnålt i förhållande till dess kraft. Ett bra alternativ helt enkelt.

Enkel montering

En del drar sig för att skaffa extraljus till bilen för att det kan verka krånglig och kanske dessutom känns för dyrt att lämna in bilen för att få det utfört på verkstad. Med en LED ramp klarar dock dom flesta av monteringen på egen hand.

Hyra skåpbil med telefonen – så går det till

Går det att hyra skåpbil med telefonen? Ja, det är faktiskt fullt möjligt och då utan att behöva ringa ett samtal för att göra en bokning. En del uthyrare har smarta appar, där det går att se lediga fordon direkt för snabb och smidig hyra. Informationen i texten nedan är hämtad från ett uthyrningsföretag som erbjuder sina tjänster i Göteborg med omnejd.

Hyra skåpbil direkt i mobilen

Att hyra skåpbil har aldrig varit enklare – det finns nämligen företag som erbjuder digitala tjänster för uthyrning så att hela processen, från hyra till återlämning, sköts via en app. Just detta företag är verksamt i och omkring Göteborg och erbjuder flera typer av fordon, lämpliga att använda till exempel vid flytt eller för att transportera större föremål av andra anledningar.

Att hyra skåpbil direkt med mobilen är ett smidigt alternativ för den som snabbt och kanske med kort varsel behöver ett större fordon. Finns lediga fordon vid den aktuella tidpunkten tar bokningen bara någon minut och användaren kan hämta upp bilen direkt där den står, utan att behöva hämta nyckel och skriva avtal på ett fysiskt kontor eller liknande.

Så går det till

För att hyra skåpbil direkt i mobilen behövs först och främst företagets egna app. När den är nedladdad registreras ett personligt konto och därefter är det bara att leta efter en skåpbil eller det fordon som önskas hyras. Just detta företag erbjuder skåpbilar i olika storlekar – vissa med dragkrok och andra utan.

Väl inne i appen dyker en karta upp, där användaren kan se lediga bilar samt var dom befinner sig. Tryck på en ledig bil för att se ytterligare information och för att hyra den. När användaren kommer fram till bilen låses den upp direkt med samma app och sedan hittas nyckeln i handskfacket. Även återlämningen av bilen sker via appen och all nödvändig information finns även den att hitta där.

Bra att veta

 • För att hyra skåpbil via detta företag krävs att personen är 18 år och innehar ett svenskt B-körkort
 • Den som hyr bilen står för eventuella böter
 • Eventuella tullavgifter ingår i hyran
 • Bilarna är försedda med GPS och får ej användas utanför Sverige

Informationen ovan är som sagt hämtad från ett företag i Göteborg så exakt hur det fungerar kan således skilja sig från andra liknande företag.

Hur man väljer det bästa bensinkortet

Med dagens höga bensinpriser är det knappt att man vill bege sig till bensinstationen överhuvudtaget. Är man dock så illa tvungen finns det dock ingen anledning att inte försöka optimera sina kostnader – genom att använda ett kreditkort som ger rabatt på drivmedel finns pengar att spara. I den här artikeln ges en överblick av sådana typer av kort för att man ska kunna välja det bästa bensinkortet.

Det bästa bensinkortets egenskaper

Vilket som är det bästa bensinkortet för en viss individ kan naturligtvis skilja sig åt, beroende på till exempel vilka bensinstationer som finns i närheten av där denne bor. Det finns dock ett antal egenskaper som de allra flesta bensinkort med bra recensioner har:

 • Ingen årsavgift. Detta är självklart en fördel. Problemet med kort som har årsavgift är att det krävs betydligt mer återbäring eller bonus för att de ska vara lönsamma för kunden att använda. Återbäringen måste alltså åtminstone ”täcka” årsavgiften för att det ska vara värt att använda kortet.
 • Bonus på alla kortköp. De flesta kreditkort ger bonus i en viss butik, men det finns även de som erbjuder en låg bonus på alla köp oavsett butik, eller bensinstation i detta fallet. Detta kan innebära att bonusnivåerna är förhållandevis låga, men om man använder kortet ofta kan detta ge en total substantiell rabatt.
 • Försäkring. Det är vanligt att kreditkortsföretag erbjuder reseförsäkring, men det finns även mer innovativa varianter på försäkringar som kan vara relevanta.

Att tänka på vid val av bensinkort

Bensinkort fungerar på samma sätt som andra kreditkort – man får en faktura i efterhand och kan välja att betala innan betalningsperioden löper ut eller delbetala till en viss räntekostnad. Tänk på att det i samband med delbetalning vanligen även tillkommer avgifter utöver räntan. Detta kan göra att kostnaden för någonting som inte alls var så dyrt i början kan springa iväg och bli en betydligt dyrare affär än vad som var tänkt. Detta särskilt eftersom att räntorna är jämförelsevis höga. Därför är det alltid rekommenderat att betala av kreditkortsskulden så snabbt som möjligt, gärna innan månaden är slut, om man har möjlighet till detta.

Hitta en skadeverkstad i Karlstad

Det är viktigt att hitta en bra skadeverkstad i Karlstad för reparation av fordonsskador om du nyligen har råkat ut för en olycka. Många försäkringsbolag kommer att styra dig till en viss verkstad baserat på företagets rykte och pris. Det är för det mesta upp till dig som kund att välja vilken skadeverkstad i Karlstad som skall utföra arbetet. Eftersom vissa skador är sådant som sedan går att följa vid försäljning, är det bra att satsa på en skadeverkstad med bra rykte. De som jobbar med bilreparationer och försäkringsfrågor, kan ofta svara på allt so rör hanteringen. Från hyrbil till tider och ev. priser.

Innan du väljer skadeverkstad i Karlstad ska du förstå att vissa delar av ditt fordon kräver mer omfattande reparationer än andra. Till exempel kräver de främre och bakre fjädringssystemen, golvet och de elektriska komponenterna specialiserad diagnostik och kalibrering. Dessa reparationer kan innebära högre kostnader. Är det någonting so helt täcks av försäkringen är det någonting för försäkringsbolaget att hantera. Är det däremot någonting som skall bekostas av dig som ägare till bilen, är detta viktigt att ha med i tanken när man diskuterar åtgärderna. Det är alltså tillrådligt att undersöka detta innan du anlitar en skadeverkstad i Karlstad.

Priser och kostnader på skadeverkstad

I vissa fall kan du få ett lägre prisförslag från en annan bilverkstad. Vissa av dessa ställen är specialiserade på den här typen av reparationer och ligger nära staden. Några av dessa områden har en hög täthet av bilverkstäder, vilket gör det lättare att hitta en. För den med en helförsäkring är prisbilden sällan vad som avgör. Det finns ofta ett bra skydd i bilförsäkringen som gör att valet av skadeverkstad kan utgå från andra faktorer än kostnad.

En skadeverkstad kan i allmänhet vara behjälpliga med alla upptänkliga reparationer. Såväl rutor som plåtskador, repor eller elproblem är vanliga ärenden. I vissa fall kan man behöva söka sig till en verkstad med kompetens för en viss typ av bilar. Det finns kanske de som inte har stor erfarenhet av modernare motorer som naturgas eller el. I dessa fall kan man försöka hitta en märkesverkstad eller annan med specialkompetensen som krävs.

Jämför husbilar före köp

För den med tankar om att semestra i området, finns stora argument för att utvärdera sina alternativ. När man jämför husbilar finns åtskilligt man bör ha med i bagaget. En husbil är ett stort fordon för camping och semesterresor. Den ger gott om utrymme för att sova, äta  och umgås. Husbilar möjliggör snabbt och enkelt resande där alla får plats! Glöm ansträngningar med att få upp ett tält. Med en bra husbil räcker det att parkera och göra sig klar för att sova. Beroende på valet av husbil, kan de ta olika mycket plats. Vissa är i viss mån komprimerade under färd, för att sedan justeras när man anländer till platsen man tänkt.

Behovet att jämföra husbilar

Utbudet har växt snabbt vad gäller både husvagnar och husbilar. Att hitta en modell som är lagom stor för de behov man har, är därför inte svårt. Som alltid får man räkna med att det inte finns en helt perfekt modell i alla avseenden. Kanske får man kompromissa med utrymmet om man vill komma under vissa yttre mått, eller ha ett mindre kök om man vill minimera storlek och vikt på husbilen. Vanligtvis kan man söka efter husbilar utifrån vissa kriterier. Dessa kan bland annat vara:

 • Alkov
 • Halvintegrerad
 • Halvintegrerad med takbädd
 • Integrerad
 • Van

När man jämför husbilar är det också en fördel om man sätter sig in i vilka olika fabrikat som finns att välja bland. Det finns egenheter och lösningar man kan uppskatta och som finns i just ett av de märken man överväger. Som med vanliga personbilar kan man ofta ha sina favoriter. Några av de mer namnkunniga husbilsmärken som finns på Svenska marknaden är:

 • Kabe
 • Rapido
 • Adria
 • Bürstner
 • Sun living

Resa med husbil i Sverige

Den som semestrar i Sverige har en rad fördelar att ta del av. Allemansrätten och den fria tillgången till natur och stränder, gör det enklare att hitta en plats även bortanför campingplatser. Vill man köra vidare till andra länder i närheten, får man vara beredd på att lära sig vad som gäller i varje land. För den med en bra husbil finns alla möjligheter att snabbt färdas varthelst ni önskar.

Så blir du lastbilschaufför i Sverige

För den som vill bli lastbilschaufför finns det olika sätt att gå till väga. För många är lastbilsyrket någonting som kommer som en vidareutveckling av gymnasieutbildningen, medan andra har erhållit kompetensen via diverse utbildningar. I vissa fall som kompetensutbildning i en verksamhet, eller som en yrkesutbildning. Det kan överraska hur många olika uppdrag och yrken som ryms inom transport och åkeri för den som inte har någon tidigare insikt i frågan. Många upplever att det är ett yrke som kommer med stor frihet och variation. Någonting som kan uppfattas attraktivt.

För information om hur man kan gå till väga finns denna artikel på Sveriges Åkeriföretag: Så blir du lastbilschaufför.

Olika sätt att bil lastbilschaufför

Även om många av dagens lastbilschaufförer har börjat köra lastbil sedan avslutat gymnasium, finns det en uppsjö alternativa sätt att koma in i lastbilsyrket även senare. Det är inte vanligt att gå nödvändig utbildning privat, eftersom det kan bli kostsamt och kräva åtskillig planering. Samtidigt finns naturligtvis möjligheten för den som bestämt sig för att gå denna yrkesbana. Yrkesutbildningar för vuxna är betydligt vanligare för den som uppfyller de krav som finns för kursen.

En del av utbildningen till lastbilschaufför är förlagt till arbetsplatsen där man gör praktik och kommer in i jobbet. Förutom att kunna köra tunga fordon, är det även andra aspekter av jobbet somm skall vara på plats innan man kan gå vidare. För vissa är det en anställning som lockar, medan andra väljer att starta egen verksamhet. Det finns åtskilliga valmöjligheter för den somm vill jobba som chaufför. Både på landsvägar och i skog. Inom åkerinäringen finns även andra yrken som kan vara av intresse. Några av dessa finns listade nedan. Sägas bör att alla dessa inte kräver samma utbildning. Det finns stora variationer och kompetenser som kan förutsättas.

 • Kranbilsförare
 • Transportplanerare
 • Arbetsledare
 • Miljösamordnare
 • Transportledare
 • Chaufför
 • Transportsäljare, upphandlare
 • Egen företagare
 • Transportkoordinator
 • Speditör
 • Kvalitetskoordinator
 • Fordonsansvarig
 • Sakkunnig inom olika organisationer, t ex myndigheter, infrastrukturbolag, eller konsultföretag

Kör servicebil till och från arbetet

För den som jobbar med t.ex. montering, bygg, måleri eller dylikt är det svårt att tänka sig att arbetet skulle gå ihop utan en tjänstebil, eller servicebil som det också kan kallas, för att ta sig till de olika arbetsplatserna. Praktiskt nog finns det också möjligheter för den som arbetar med ett sådant fordon att använda denna bil till och från arbetsplatsen, vilket för de flesta leder till sparad tid jämfört med att åka kollektivt, och sparade pengar jämfört med att köra en privat bil. I många fall innebär detta dock att den som har en tjänstebil förmånsbeskattas för denna, men det finns undantag från regeln.

Så säger regelverket om beskattning av servicebilar

För att en bil ska räknas som en tjänstebil som inte bör förmånsbeskattas, så ska den ha sådan utrustning att den inte är lämplig för privat körning. Det kan röra sig om ett flertal olika sorters anordningar som används i arbetet. Bilen ska heller inte användas för andra resor än de som går mellan hemmet och arbetsplatsen. Den får dock lov att användas för att köra privata ärenden upp till 10 gånger per år, eller en sammanlagd sträcka på 100 mil per år. Det enklaste sättet att visa för arbetsgivaren att bilen inte har använts privat är att föra en färdlogg där mätarställningen noteras efter varje tur. Ett ytterligare kriterium för att få ha sin tjänstebil förmånsfritt är att arbetstagaren ibland behöver utgå från hemmet med servicebil för att utföra arbete, utan att passera den ordinarie arbetsplatsen.

Tips för att hålla koll på resorna med tjänstebilen

 • Använd en digital färdmätare. Dessa kan installeras i bilen och registrerar automatiskt bilens färd, utan att det krävs något utav föraren. En automatisk färdmätare är det absolut enklaste sättet för att hålla ordning på körningen.
 • Alternativt kan man ha ett block i bilen som man manuellt fyller i. Då bör man se till att få med klockslag för påbörjad och avslutad färd, körsträcka, mätarställning och vem som har kört bilen.
 • Om flera förare har tillgång till bilen är det också viktigt att identifiera vem som har kört bilen, antingen genom signering i loggboken, eller med hjälp av ett ID-bevis som kopplas till den digitala färdmätaren.

Servar både bilen och MC:n

Många fordonsägare har såväl en bil som en MC. Därför är det också fullt logiskt att det finns serviceverkstäder som erbjuder service på bägge dessa fordonstyper. För om du vill kunna lämna in både bilen och MC:n på en och samma verkstad behöver du hitta en bil & MC serviceverkstad.

Därför är det viktigt att du servar din bil och din MC

När din bil behöver servas är det viktigt att detta görs i tid. I annat fall riskerar bilen att skadas och kanske lämna dig i sticket när du behöver den som mest. Därför är det viktigt att du snarast möjligt ser till att den får sitt oljebyte och sin övriga service. För du vill ju trots allt att din bil fungerar så bra som möjligt och att den går att lita på!

Detsamma gäller förstås även för din MC. Många tillverkare av motorcyklar rekommenderar att man håller ett serviceintervall på omkring 300 mil. I samband med servicen kan verkstaden se över kedjan, luftfiltret, det elektriska och motoroljan. Andra delar av motorcykeln tar man istället hand om lite mer sällan efter behov. När du ska serva bilen eller MC:n gör du lämpligast detta hos en bil & MC-serviceverkstad. Nedan kan du läsa mer om vilka märken en sådan vanligtvis kan serva.

Dessa märken kan din bil & MC-serviceverkstad serva

Oavsett om du är i behov av en felsökning på din bil eller MC för att se vad som är fel – en vanlig service eller en reparation – kan en bil & MC-verkstad hjälpa dig med detta. En verkstad kan hjälpa dig med följande klassiska bilmärken:

 • Volvo
 • Audi
 • Renault
 • Skoda
 • SAAB
 • Peugeot
 • Volkswagen

De servar även motorcyklar såsom:

 • Honda
 • Suzuki
 • Harley Davidson
 • BMW
 • Kawasaki

Det spelar ingen roll vilket märke din bil eller motorcykel har eftersom endast originaldelar används. Dessutom används endast den rätta utrustningen för att din bil eller MC ska återfå sitt toppskick. Verkstaden arbetar och följer även den specifika tillverkarens rekommendationer för att servicen och/eller reparationen ska bli så bra som möjligt.

Dessutom lämnas även frikostiga garantier på reservdelarna som används i arbetet och även själva utförandet. Detta för att du som kund ska kunna vara trygg med att lämna din bil eller MC till en bil & MC-verkstad och veta att du återfår den i gott skick.

Så går det att skrota bilen gratis i Stockholm

I de flesta kommuner är det kostnadsfritt att skrota bilen – så även i Stockholm stad. Tack vare detta minimeras antalet skrotbilar som annars skulle ”dumpas” i naturen. Processen är mycket enkel och beskrivs nedan:

Skrota bilen i Stockholm – Steg för steg

Processen kan skilja något mellan olika bilskrotar. Men i grunden går det till på liknande sätt:

 • Boka en hämtning
  Första steget för att skrota bilen i Stockholm är att boka upphämtning av bilen. Det sker enklast via den webbtjänst som många skrotar tillhandahåller. I webbformuläret anges exempelvis namn, fordonets regnr, var den står samt om bilen är komplett eller inte. Skulle inte bilskroten ha möjligheten att hämta bilen den dag som önskas kan samma förfrågan skickas till en annan bilskrot i Stockholm då det finns flera att välja på.
 • Hämtas även om du inte är hemma
  Personen som lagt beställningen måste inte vara hemma och överlämna bilen vid hämtning. Både överlämning av eventuella nycklar samt registreringsbevis går att ordna på annat sätt. Däremot är det viktigt att detta sker eftersom bilskroten annars inte får ta bilen. Det krävs alltså att den person som beställer (eller lämnar över bilen) har både registreringsbevis och ID-handling.
 • (Beställa nytt registreringsbevis)
  Om personen inte har något registreringsbevis behöver ett nytt beställas från Transportstyrelsen. Enklast sker detta via hemsidan men det går även att ringa till myndigheten och göra denna beställning.
 • Mottagningsbevis och äganderätt
  När bilen lämnas över ger bilskroten ett mottagarbevis – kan liknas med kvitto. Det innebär även att äganderätten övergår till bilskroten. Därefter tar de ansvaret att ta hand om återvinning och återbruk av fordonet.

Vad händer sedan?

Bilarna demonteras med målet att återvinna så mycket som möjligt. Efter att farliga syror, batterier och elektronik har tagits bort kan metallen pressas ihop och sedan skickas till återvinning via ett smältverk.

Att skrota bilen handlar alltså inte enbart om hjälpen att bli av med den. Det handlar framförallt om att bilen blir återvunnen på ett så säkert sätt som möjligt. Detta för att minimera att skadliga ämnen åker ut i naturen.

Liknande process oavsett bilskrot

Processen ovan är en sammanfattning av hur en bilskrot i Stockholm arbetar. Visserligen kan processen variera något mellan olika företag men i grunden handlar det alltså om att bilen kan hämtas gratis och sedan tas hand om för att minimera dess miljöpåverkan.