Mckläder förknippas ofta enbart med skinnjacka eller skinnställ. Men butiker med bredare utbud har betydligt fler plagg än dessa. Utöver skinn används mycket ofta kevlar för att skapa det extra skydd som dessa kläder behöver ha. Ett par exempel visar detta:

Kevlarskjorta

En kevlarskjorta kan se ut som en vanlig flanellskjorta men ha ett betydligt större skydd. Det är vanligt att dessa mckläder har CE-godkända skydd vid ryggen, armbågarna och axlarna. Detta betyder däremot inte att skjortans ryggskydd kan likställas med ett klassiskt ryggskydd. Däremot är plagget förstärkt för att klara mer påfrestningar. Som med andra mckläder är det alltså viktigt att köpa en så stor modell så att ryggskydd, eller andra skydd, får plats under.

Kevlarjeans

I likhet med skjortan ser kevlarjeans ut som ett vanligt plagg. Men här finns ett extra skydd tack vare att det har extra skydd av kevlar. Förstärkningar kan exempelvis sitta på höfter, yttersidan av benen samt på baken. Ett par av dessa modeller har flyttbara skydd och stretchtyg.

Kevlarhoodie

Hoodie kanske inte är det plagg som först och främst förknippas med mckläder – men även här finns kevlarförstärkta plagg. Utseendemässigt ser de ut som klassisk hoodie men skyddet är betydligt större. Kom ihåg att läsa i produktbeskrivningen gällande vilket skydd som ges. Flera av de som erbjuds på den svenska marknaden CE godkända skydd på Level 1 skyddsnivå. I likhet med jeansen kan ofta skydden tas bort om tröjan önskas användas utan skydd.

Scull Cap

Scull Cap är en skinnmössa med en design som förknippas med motorcykelkulturen. Ett klassiskt plagg som kan användas under hjälmen – eller efter att dagens tur är slut.

Tips till rätt Mckläder

  • Skinnställ, ryggskydd och hjälm
    Oavsett om kevlarförstärkta plagg används så når de inte upp till det skydd som klassiska mckläder ger via skinnstället. Dessutom ska alltid hjälm användas enligt lag och många rekommenderar ryggskydd för att minimera skador vid eventuell olycka. Det är däremot enbart lagkrav på hjälm.

  • Välj kvalité
    En mcjacka är inte enbart en jacka. Det kan vara en livförsäkring. Välj därför kvalité och granska plaggen mycket noga om de köps begagnade.

  • Köpa hjälm begagnat?
    Det finns de som hävdar att en hjälm aldrig bör köpas begagnad eftersom det är omöjligt att veta hur mycket den utsatts för stötar och därmed vilket skydd som ges. Andra anser att det beror på i vilken utsträckning som hjälmen kommer att användas och i vilka farter.
Mckläder är så mycket mer än skinnstället