Mountainbike med eller utan dämpning?

De flesta MTB-cyklar i prisklassen omkring 5 000 kronor har någon form av dämpning på framgaffeln. En sådan mountainbike kallas för en hardtail. I takt med att gafflarna blir lättare högre upp i prisklasserna, blir de samtidigt mer justerbara och ger bättre komfort när du kör över gupp och gropar. En gaffel med dämpning gör stor skillnad vad gäller att tämja ojämn terräng och kan hjälpa dig att få bättre kontroll när du cyklar. Dämpningen ökar också din komfort på cykeln. På billigare mountainbikes är det vanligt med högljudda, tunga och mindre sofistikerade framgafflar, och dessa kan snarare vara en nackdel vad gäller din kontroll över cykeln.

Om du främst använder din cykel i mjukare MTB-leder eller har en riktigt tight budget för ändamålet, bör du titta på en mountainbike som helt saknar dämpning. I många fall kan denna typ av cykel vara det logiska valet. Det kan verka som att avsaknaden av dämpning skulle vara en nackdel, men billigare gafflar med dämpning är ofta tunga och har dålig prestanda, även om utvecklingen har gått framåt på senare år. En gaffel utan dämpning är betydligt lättare och dessutom billigare, vilket gör att tillverkaren kan spendera mer pengar på andra delar av cykeln.

Bör jag köpa en heldämpad mountainbike?

En sak som du förmodligen bör undvika är att köpa en heldämpad mountainbike. Även om det finns flera cyklar på marknaden som ser ut att vara bra, har tillverkaren förmodligen snålat in på annat för att kunna bygga en heldämpad ram med alla de extra delar som det innebär. När du köper en billig mountainbike med dämpning såväl fram som bak på cykeln, kommer du förmodligen få en väldigt tung cykel som är svår att styra. En sådan cykel kommer sannolikt inte vara till sin fördel i tuffare terräng.

Som en tumregel bör du budgetera för närmare 10 000 kronor om du vill ha en heldämpad mountainbike av god kvalitet. Även om vissa bra. heldämpade budgetcyklar kostar lite mindre än så, är de få och kommer ändå vara betydligt tyngre än nödvändigt. Därför är vårt råd att köpa en mountainbike utan dämpning eller med dämpning endast i framgaffeln.

Mountainbike med eller utan dämpning?