I de flesta kommuner är det kostnadsfritt att skrota bilen – så även i Stockholm stad. Tack vare detta minimeras antalet skrotbilar som annars skulle ”dumpas” i naturen. Processen är mycket enkel och beskrivs nedan:

Skrota bilen i Stockholm – Steg för steg

Processen kan skilja något mellan olika bilskrotar. Men i grunden går det till på liknande sätt:

 • Boka en hämtning
  Första steget för att skrota bilen i Stockholm är att boka upphämtning av bilen. Det sker enklast via den webbtjänst som många skrotar tillhandahåller. I webbformuläret anges exempelvis namn, fordonets regnr, var den står samt om bilen är komplett eller inte. Skulle inte bilskroten ha möjligheten att hämta bilen den dag som önskas kan samma förfrågan skickas till en annan bilskrot i Stockholm då det finns flera att välja på.
 • Hämtas även om du inte är hemma
  Personen som lagt beställningen måste inte vara hemma och överlämna bilen vid hämtning. Både överlämning av eventuella nycklar samt registreringsbevis går att ordna på annat sätt. Däremot är det viktigt att detta sker eftersom bilskroten annars inte får ta bilen. Det krävs alltså att den person som beställer (eller lämnar över bilen) har både registreringsbevis och ID-handling.
 • (Beställa nytt registreringsbevis)
  Om personen inte har något registreringsbevis behöver ett nytt beställas från Transportstyrelsen. Enklast sker detta via hemsidan men det går även att ringa till myndigheten och göra denna beställning.
 • Mottagningsbevis och äganderätt
  När bilen lämnas över ger bilskroten ett mottagarbevis – kan liknas med kvitto. Det innebär även att äganderätten övergår till bilskroten. Därefter tar de ansvaret att ta hand om återvinning och återbruk av fordonet.

Vad händer sedan?

Bilarna demonteras med målet att återvinna så mycket som möjligt. Efter att farliga syror, batterier och elektronik har tagits bort kan metallen pressas ihop och sedan skickas till återvinning via ett smältverk.

Att skrota bilen handlar alltså inte enbart om hjälpen att bli av med den. Det handlar framförallt om att bilen blir återvunnen på ett så säkert sätt som möjligt. Detta för att minimera att skadliga ämnen åker ut i naturen.

Liknande process oavsett bilskrot

Processen ovan är en sammanfattning av hur en bilskrot i Stockholm arbetar. Visserligen kan processen variera något mellan olika företag men i grunden handlar det alltså om att bilen kan hämtas gratis och sedan tas hand om för att minimera dess miljöpåverkan.

Så går det att skrota bilen gratis i Stockholm