På en bilskadeverkstad tas yttre skador på bilen om hand. Det kan vara exempelvis efter en krock eller annan olycka som lämnat spår efter sig på bilen och som av naturliga skäl behöver åtgärdas. Dessa åtgärder sker noggrant steg för steg och processen ser ungefär likadan ut hos dom flesta verkstäder. Vilka dessa steg är kan du läsa här. För information om bilskadeverkstadens tjänster finns ekbiloplat.se.

Skadan kontrolleras

När en bil först kommer in till en bilskadeverkstad behöver givetvis skadorna kontrolleras för att man ska veta hur stor omfattningen är och vad som behöver göras. En kostnadskalkyl och bilder på den skadade bilen skickas sedan till ägarens försäkringsbolag.

Svar från försäkringsbolag

Försäkringsbolagen tar olika på skadade bilar och beroende på omfattningen kan den ibland lösas in istället för att lagas. I dom fall där försäkringsbolaget godkänner reparationen beställer verkstaden nya delar som behövs för att laga bilen och en tid bokas in med ägaren. Ofta används här begagnade bildelar för miljöns skull.

Skadan repareras

När ägaren återigen kommer in med bilen är det dags för skadan att åtgärdas. Det tar olika lång tid beroende på vad det är som behöver göras. Vissa skador tar bara ett par timmar att fixa medan andra tar flera dagar.

Ny lack och detaljer

Eftersom man på många bilskadeverkstäder använder sig av begagnade delar vid reparationen är det inte så säkert att färgen matchas och bilen kommer därför att lackas för att bli enhetlig igen. Därefter monteras små detaljer tillbaka, så som lister och lysen, om dessa behövts plockas bort.

Bilen slutkontrolleras

När bilen har lagats och lackats behöver en slutkontroll göras av den bilskadeverkstad som genomfört åtgärderna. Det är en form av kvalitetskontroll dels för att dom själva ska kunna bekräfta att arbetet utförts korrekt och dels för att kontrollera att man följt försäkringsbolagets specifikationer.

Ägaren får tillbaka bilen

När slutkontrollen är genomförd och godkänd kontaktas ägaren. Även om försäkringsbolaget står för stora delar av kostanden betalar man dock ändå oftast en summa i självrisk, vilket sker när bilen hämtas ut. Vill man kan man få en genomgång av vad som blivit åtgärdat, annars är det bara att rulla vidare i bilen – som garanterat kommer se ut som ny efter besöket på verkstaden.

Så går arbetet till på en bilskadeverkstad